Regionálne trhy práce a formovanie ich politík v SR - Radvanský, Marek; Lichner, Ivan, 1982-; Miklošovič, Tomáš; Kľúčik, Miroslav (Ekonomický ústav Slovenskej akadémie vied, v. v. i., 2024)
Monografia predstavuje záverečný sumarizujúci výstup projektu APVV-20-0621 „Hybridný systém modelov na podporu regionálnych politík: dopady na regióny, odvetvia a zamestnanosť“. V jej úvodných častiach je z teoretického pohľadu definovaný systém predvídania budúcich potrieb (regionálneho) trhu práce a detailne opísané jeho základné predpoklady, východiska a význam pre budovanie relevantných politík a prijímanie strategických rozhodnutí. Druhá časť publikácie sa zameriava na opis výsledkov dosiahnutých v oblasti metodologického rozvoja makroekonomického ekonometrického modelu na báze ECM vhodného na prognózovanie vývoja HDP na národnej úrovni. Na túto časť plynule nadväzuje posledná kapitola venovaná historickému zmapovaniu politiky regionálneho rozvoja v SR a výsledkom v oblasti metodologického rozvoja regionálneho ekonometrického input-output modelu. Metodiky opísané v druhej a záverečnej časti publikácie sú v nich taktiež aplikované na posúdenie efektov čerpania eurofondov z programového obdobia 2021-2027 na národnej a regionálnej úrovni