Zlievarenská metalurgia neželezných kovov - Bolibruchová, Dana; Matejka, Marek (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Vysokoškolská učebnica Zlievarenská metalurgia neželezných kovov je určená poslucháčom 2. stupňa vysokoškolského štúdia a má poskytnúť ucelený súbor najnovších poznatkov a vedomostí zo zlievarenskej metalurgie neželezných kovov. Môže byť dobrou pomôckou aj pre pracovníkov priemyslu pri celoživotnom vzdelávaní. Zlievarenská výroba patrí k nosným priemyselným odvetviam, ktoré sa výrazným spôsobom podieľajú na profilácii a zabezpečovaní významných úloh strojárskej výroby s orientáciou hlavne na automobilový a letecký priemysel. Zlievarenstvo je veľmi široký výrobný odbor, ktorý svojou problematikou zasahuje do celého radu vedných odborov. Vysokoškolská učebnica je metodicky rozdelená do siedmych kapitol. Prvá kapitola sa venuje základnému rozdeleniu neželezných kovov, druhá kapitola fyzikálno-chemickým základom tavenia neželezných kovov, nasledujú kapitoly venované metalurgii najpoužívanejších zliatin neželezných kovov. Najobsiahlejšia je kapitola venovaná hliníkovým zliatinám. V ďalších kapitolách je opísaná metalurgia horčíkových, medených, titánových a zinkových zliatin.