Hogwarts legacy : portkey games (PS4, 2023)
Hogwarts Legacy je akčná hra na hrdinov, ktorá sa hrá z pohľadu tretej osoby. Odohráva sa na Rokforte a jeho okolí a je silno ovplyvnená franšízou Wizarding World. Pri vytváraní postavy si hráč môže zvoliť svoj vzhľad, pohlavie, hlas a typ tela. Môže si taktiež zvoliť jednu zo štyroch Rokfortských fakúlt. Hraním hry sa hráč naučí používať mágiu, variť elixíry a ovládať rôzne bojové zručnosti, až kým si nakoniec nevytvorí svoj vlastný bojový štýl. Plnením výziev môže postava hráča získať skúsenosti a zvýšiť svoju úroveň, vďaka ktorej bude mať prístup k rôznym kúzlam, talentom a schopnostiam. Tieto výzvy sú vo forme bojov, úloh a prieskumu prostredia mapy. Postava hráča môže taktiež nadviazať priateľstvo s nehrateľnými postavami (NPC) a rozvíjať s nimi vzťahy. Každá z fakúlt, konkrétne Chrabromil, Bifľomor, Bystrohlav a Slizolin, ponúka tiež jedinečnú spoločenskú miestnosť. Sú prístupné iba pre vybranú fakultu hráča, ktorá mu bola pridelená múdrym klobúkom. Spolu s výberom fakulty hráč podstúpi aj exkluzívne úlohy pre danú fakultu.Hráč môže preskúmavať známe miesta, ako je Rokville a zakázaný les. Jednou z hlavných aktivít pre hráčov je návšteva vyučovacích hodín. Interiéry a exteriéry hradu sa vizuálne menia tak, aby zodpovedali meniacim sa ročným obdobiam. Hra tiež ponúka zmenu v hudbe v závislosti od pozície postavy hráča, keďže sa pohybuje v otvorenom svete, s významnými rozdielmi najmä v konkrétnych spoločenských miestnostiach, ktoré sú prístupné iba pre hráčov, ktorí si vybrali príslušnú fakultu