The atlas of car design : the world's most iconic cars - Barlow, Jason (Phaidon, 2025)
Prelomový prehľad viac ako 650 najvýnimočnejších automobilov, aké boli kedy navrhnuté, usporiadaný geografickyAtlas automobilového dizajnu je globálny prehľad najväčších svetových automobilových dizajnov, ktorý obsahuje viac ako 650 najuznávanejších (a občas aj zatracovaných) modelov od viac ako 190 výrobcov a viac ako 30 krajín.Kniha, usporiadaná geograficky a potom chronologicky podľa desaťročí, pokrýva viac ako storočie výnimočného a pozoruhodného automobilového dizajnu od japonských kultových klasík, francúzskych majstrovských diel v štýle art deco, nemeckých ikonických modelov, talianskych ikon a britských výkonných strojov až po americké štýlové senzácie, popkultúru a rodinné obľúbené modely.Tento svieži pohľad na večne populárnu tému mapuje vývoj automobilového dizajnu naprieč storočiami a kontinentmi. Kniha je plná obrázkov, kombinujúcich dobové fotografie, štúdiové zábery a originálnu reklamu na automobily, a vďaka nadrozmernému formátu veľkoryso zobrazuje automobily v všetkých ich pozoruhodných detailoch.Vďaka pútavým textom, ktoré rozprávajú príbehy o inžinierskych úspechoch, ekonomických zvratoch, životnom štýle vyššej spoločnosti a túžbach más, je táto kniha nevyhnutnosťou pre fanúšikov automobilov a dizajnu každého druhu