Aplikácia MATLAB-u vo výpočtovej mechanike - Handrik, Marián; Vaško, Milan; Majko, Jaroslav (Vysokoškolské učebnice, 2023)
Táto vysokoškolská učebnica voľne nadväzuje na knihu z roku 2021 - Handrik, Vaško, Handriková: Tvorba aplikačného softvéru v MATLAB-e. Autori sa v nej venujú dvom hlavným témam. Prvou témou je paralelizácia výpočtových algoritmov využitím osobného počítača v prostredí vysokovýkonných výpočtových systémov. Druhou témou je prepojenie programu MATLAB a programu ADINA, určeného na výpočty pomocou Metódy konečných prvkov (MKP). Učebnica je obsahom zameraná hlavne na inžiniersky a doktorandský stupeň vysokoškolského štúdia na strojníckych fakultách, určite si však nájde čitateľov medzi študentmi rôznych študijných programov, fakúlt, univerzít, ale aj medzi odbornou verejnosťou. Autori predpokladajú, že čitateľ má základné poznatky z mechaniky tuhých aj poddajných telies a ovláda základy práce v prostredí programu MATLAB minimálne v rozsahu uvedenom vo vysokoškolskej učebnici Tvorba aplikačného softvéru v MATLAB-e. V prvej kapitole sa autori zameriavajú na hardvérové a softvérové prostredie vysokovýkonných výpočtových systémov. Venujú sa základným poznatkom z oblasti informatiky a výpočtovej techniky, ktoré súvisia s paralelizáciou a vysokovýkonnými výpočtovými systémami. Časť kapitoly sa zaoberá základom práce v operačných systémoch s jadrom Linux, ktoré majú za cieľ odbúrať predsudky a obavy z ich používania v tejto oblasti. Druhá kapitola sa orientuje prevažne na študentov so zameraním na modelovanie a simulácie v oblasti aplikovanej mechaniky. Ide o automatizované riadenie vytvárania modelu aj riadenie výpočtu v programe ADINA z prostredia MATLAB-u. Takéto riadenie programov z prostredia MATLAB-u umožňuje vytváranie nových možností použitia softvéru, doplnenie chýbajúcej funkcionality, prípadne analýzu komplexných problémov a ich automatizované vyhodnotenie.